Boomtuintjes Westerdok

07-06-2022

Vorig jaar startte een project, waarbij rond elke boom op de oever van het Westerdok een “boomspiegel” of “boomtuintje” werd aangelegd. Rond elke boom kwam een opstaand randje van ijzer en er werd nieuwe grond opgebracht. De gemeente plantte de eerste planten.
 

Er waren vrijwilligers die de tuintjes gingen onderhouden en water geven. Maar er liepen een aantal dingen mis. Sommige mensen hadden bomen toegewezen gekregen die erg ver van hun voordeur lagen. Niet altijd was duidelijk wie welke bomen verzorgde. Ook was onvoldoende afgestemd met bewoners die al langer plantjes verzorgden in deze boomspiegels. Daarbij kwam dat de metalen afscheiding van de tuintjes vrij laag was. Daardoor bleven sommige tuintjes toch het domein van honden en ook werden fietsen tegen de boom gezet. Kortom het werden geen 51 prachtige tuintjes waarvan zovelen hadden gedroomd.
 

De gemeente wil dit jaar investeren in een nieuwe kans: er komen schapenhekjes (50 cm) en nieuwe planten. Om de verzorging goed te organiseren hebben wij gevraagd in september nieuwe plantjes te plaatsen (en de oude te laten staan). Daarna kunnen wij als buurt de verzorging op ons nemen. We denken dat het werken met kleine groepjes, die samen zorgen voor een beperkt aantal boomtuintjes dicht bij huis, de voorkeur heeft, ook om onderling te ruilen tijdens vakanties.
 

Het betreft 51 bomen aan de waterkant vanaf de brug bij Hoogendam tot ‘t eind van het Westerdok.  We nummeren de bomen, zodat duidelijk is wie welke boomtuintjes verzorgt. De taak van de deelnemers wordt vooral: wieden en water geven (kraanwater of water uit het Westerdok).
 

We vragen geïnteresseerden om ons een appje te sturen, te mailen of te bellen. Laat weten of je individueel of in een groepje een aantal boomtuintjes wilt verzorgen. We hopen op veel reacties! Voor meer info kun je ons ook bellen.
 

We willen graag in een app-groep het beheer coördineren. Via de mail willen we een overzicht van de beheerders en bijbehorende boomtuintjes verspreiden.
 

We streven ernaar de overige boomtuintjes toe te wijzen die dichtbij de eigen woning liggen. Voor de coördinatie hebben we dus adres, mailadres en tel.nr nodig van deelnemers aan dit project. De telefoonnummers kunnen ook gebruikt worden om eventueel te ruilen als het even niet uitkomt om de tuintjes te verzorgen.
 

Wil je meedoen, geef dan je tel.nr, adres, mailadres en het aantal tuintjes dat je wil verzorgen aan ons door. Desgewenst kun je ook de nummers doorgeven die je wil verzorgen. Dan houden we daar rekening mee bij de verdeling.
 

Laten we onze mooie buurt nog mooier maken!
 

Aleid van Wifferen (06-25500598; aleidvanwifferen@gmail.com
Dick van Haaster (06-51608332; dickvanhaaster@kpnplanet.nl)
Evelien Engwirda (06-14527700; evelienengwirda@hotmail.com)