Buurtkamer Westerdok: de ontmoetingsplek voor oud en jong

10-09-2019

 

Stem op Buurtkamer Westerdok bij Centrum Begroot!!!

 

https://centrumbegroot.amsterdam.nl/

De stemronde begint op 9 september en je kunt stemmen tot 6 oktober.

 

Op dit moment zijn we aan het bekijken of wij gezamenlijk ‘Buurtkamer Westerdok’ kunnen realiseren. Hiertoe is een groep gevormd die bestaat uit initiatiefnemer en buurtbewoner Marga Sleijser, Sanne Verdult van Ateliers Westerdok en Bert Vegter van Stadsdorp Westerdok.

 

Op het mooie Westerdokseiland missen we een plek waar je elkaar als buurtgenoten kan opzoeken en ontmoeten. Een plek waar je makkelijk een praatje maakt met buren, een bakkie drinkt of een krantje leest. Dat kan natuurlijk wel in een  café, maar dat is prijzig en de kans dat je er met een buurman of  -vrouw aan de praat komt, is niet zo groot. 
Uit een enquête onder mogelijke gebruikers is gebleken, dat meerdere mensen activiteiten (willen) organiseren op het Westerdok: een gymclub, een dansavond,  lezingen, een ruilbeurs, een naaiochtend, een gespreksgroep en last but not least  inloopochtenden voor een kop koffie, of soep, en een praatje.

Stadsdorp Westerdok organiseert al enkele jaren maandelijks het Buurzaam Eten in WesterdokPoint. Het toekomstig gebruik van deze ruimte ligt nog niet vast.

Tijdens deze maaltijden ontstaan allerlei initiatieven, waaruit nieuwe activiteiten zijn voortgekomen. Voorbeelden daarvan zijn: Yoga, Leesclubs, de Feestcommissie 10 jaar Westerdok met gelegenheidskoor,  Zangclub , Filosofiegroep, Buurtborrel, Stamtafel, Klaverjasclub, Bridgeclub, Franse conversatie, Engelse conversatie, enz.

Voor al deze activiteiten is er geen ontmoetingsplek beschikbaar. 
Ook de verschillende VvE's op Westerdok /IJdok en diverse commissies moeten elke keer op zoek naar een geschikte ruimte om bijeen te komen of  te vergaderen.
Noodgedwongen vinden bijeenkomsten vaak bij mensen thuis plaats. Dat is soms prima, maar niet altijd handig. Mede daardoor komen sommige initiatieven niet van de grond.
 

We zoeken daarom een ruimte op ons eiland: dichtbij, gezellig en voor iedereen die wat wil organiseren bruikbaar.

 

Samen met Ateliers Westerdok zijn we aan het onderzoeken of bij hen een Buurtkamer kan worden gerealiseerd. Maar ook andere opties zijn denkbaar.

 

In het kader van Centrum Begroot stelt Stadsdeel Centrum  € 200.000 beschikbaar voor projecten die de binnenstad leefbaar houden en de verbinding tussen buurtgenoten versterken. Bewoners van Stadsdeel Centrum verdelen het beschikbaar gestelde budget en bepalen zo welke plannen uitgevoerd worden.

Elke bewoner boven de 18 jaar heeft in de week van 9 september van de gemeente een brief ontvangen met een stemcode. Vergeet deze code niet in te vullen tijdens het stemmen.

Zie voor de spelregels en de stemprocedure: https://centrumbegroot.amsterdam.nl/

 

Vind je het lastig om digitaal te stemmen? Ga dan met je brief met stemcode en een legitimatiebewijs naar één van de stemlocaties. De locaties en stemtijden zijn:

 

  • Pluspunt Boomspijker: Rechtboomsloot 52, Amsterdam

           maandagen 16, 23 en 30 september tussen 9:30 - 11:30 uur. 

 

  • Pluspunt Claverhuis: Elandsgracht 70, Amsterdam

           dinsdagen 17 en 24 sept en 1 oktober tussen 14:00 - 16:00 uur.

 

 

  • Pluspunt Witte Boei: Kleine Wittenburgerstraat 201, Amsterdam

           woensdagen 18 en 25 september en 2 oktober tussen 17:00 - 19:00 uur
           donderdagen 19 en 26 september en 3 oktober tussen 9:30 - 11:30 uur.

 

  • Plusplunt Reel: Tussen de Bogen 16, Amsterdam

           woensdag 18 en 25 september en 2 oktober tussen 11:30 - 12:30 uur.

 

Marga Sleijser heeft het initiatief genomen om het voorstel voor de Buurtkamer in te dienen. Bij de eerste stemronde die plaatsvond in april en mei zijn in totaal 144 plannen ingediend, waarvan 94 het minimaal vereiste aantal van 50 likes haalden.  Hiervan zijn 53 plannen door de stadsdeelcommissie beoordeeld als haalbaar en déze plannen gaan door naar de volgende stemronde.

Dit geldt ook voor het plan van Buurtkamer Westerdok. De volgende en definitieve stemronde zal plaatsvinden tussen 9 september en 6 oktober. Vanaf 9 september 2019 kunnen alle bewoners uit Stadsdeel Centrum het totale budget van € 200.000 verdelen en zo bepalen welke plannen in 2020 worden gerealiseerd.

Om het project Buurtkamer Westerdok te kunnen laten slagen moet veel werk worden verzet.

En de eerste belangrijke stap is het vergaren van zo veel mogelijk stemmen.

Want één ding is zeker: de meeste stemmen gelden.

 

Houd onze berichtgeving via website, facebook en mail in de gaten en breng vooral vóór 6 oktober je stem op ons uit.

Dit doe je door bij Centrum Begroot  https://centrumbegroot.amsterdam.nl/  je winkelwagen te vullen met ons initiatief: Buurtkamer Westerdok. Of anders op één van de stemlocaties.

 

Help ons Buurtkamer Westerdok te realiseren.

 

Buurtkamer Westerdok: de huiskamer van en voor ons allemaal!!!